Lumea panourilor solare: tot ce trebuie sa stii

O privire de ansamblu a articolelor din sectiunea "Panouri solare"

Echipa Giaul a organizat pentru tine un scurt rezumat al tuturor subiectelor acoperite în sectiunea blogului nostru intitulată "Panouri solare".

Veți avea o privire de ansamblu asupra tuturor lucrurilor pe care trebuie să le știți despre lumea panourilor fotovoltaice, începând cu materialul cu care sunt produse, tipurile diferite (inclusiv panourile de ultima generație), modul lor de funcționare, distanța corectă pe care trebuie să o aibă, durata lor și perspectiva viitoare precum cea a noului proiect european.

Să începem!

Panourile Fotovoltaice 

Dacă te apropii pentru prima dată de lumea panourilor solare, este normal să-ți pui unele întrebări despre ce sunt, cum funcționează, cât costă și, mai presus de toate, dacă te pot ajuta cu adevărat să economisești pe facturi și să protejezi mediul. În această rezumată vom răspunde tuturor întrebărilor tale.

 Ce sunt?

Un panou fotovoltaic este o structură plată compusă dintr-un set de celule fotovoltaice conectate în paralel și în serie. Aceste celule sunt acoperite cu un geam de protecție cu rolul de a optimiza eficiența panoului, în timp ce pe exterior marginile sunt din aluminiu pentru a crește soliditatea produsului.

Cum funcționează

Funcționarea unui panou fotovoltaic constă în următoarele faze:

  • Expunerea panoului la lumină solară
  • Transferul energiei fotonilor la electronii prezenți pe celula de siliciu
  • Crearea electricității în interiorul circuitului

O particularitate care poate nu toată lumea o cunoaște este faptul că panourile solare pot avea o performanță mai scăzută pe măsură ce temperaturile cresc. Totuși, există panouri pe piață care oferă o performanță mai bună decât altele, în special în situații de căldură și umiditate extremă.

Nota : Panourile fotovoltaice generează curent continuu, care nu poate fi utilizat în interiorul locuințelor noastre. Din acest motiv, acest tip de curent trebuie convertit în curent alternativ prin intermediul unui invertor fotovoltaic, astfel încât să poată fi utilizat în sfera domestică.

Inclinatia si orientarea 

Orientarea optimă a modulelor fotovoltaice este către sud. Această poziție poate fi determinată luând în considerare ora zilei, deoarece sudul corespunde poziției soarelui la ora standard a amiezii.

Totuși, este important să se ia în considerare două alte aspecte:

  • Orientarea și panta acoperișului casei. În Italia, în medie, inclinarea optimă a panourilor fotovoltaice este între 30° și 40°. În acest sens, trebuie amintit că dacă acoperișul casei este plat, există structuri speciale pentru panouri fotovoltaice care permit înclinarea panoului și garantează performanța maximă.
  • Orice agent atmosferic care ar putea afecta suprafața panourilor.

Chiar și umbrele sunt un alt aspect important de luat în considerare atunci când se instalează un sistem solar, deoarece acestea afectează funcționarea optimă a panoului fotovoltaic. O soluție posibilă împotriva efectelor umbririi poate fi găsită în instalarea de optimizatore, dispozitive care permit restului sistemului să funcționeze corect, chiar dacă un panou este umbrit.

Preturi

Prețurile panourilor fotovoltaice depind foarte mult de mărimea, puterea și tipul lor. Există trei tipuri de panouri solare pe piață:

  •  Panouri solare din siliciu monocristalin
  • Panouri fotovoltaice din siliciu policristalin
  • Panouri solare subțiri de tip film.

Giaul îți oferă în principal panouri solare monocristaline cu diferite valori de putere pentru a îndeplini toate nevoile tale.

Anul 2020 a fost un an atipic pentru toată lumea și 2021 se dovedește a fi anul recuperării economice. Această situație, adăugată promovării energiei regenerabile, a crescut cererea mondială pentru panouri solare cu 10%. Pe măsură ce cererea a crescut, a apărut o problemă: lipa de materiale și consecventă creștere a prețurilor.

Beneficii

Avantajele instalarii unui panou fotovoltaic sunt multiple:

  •  Instalarea panourilor fotovoltaice poate fi o investitie costisitoare la inceput, dar economiile obtinute din aceasta cheltuiala sunt vizibile inca de la prima factura. In plus, energia produsa in exces poate fi inserata in retea si "revenduta" daca doriti sa deveniti prosumator.
  • Sustenabilitate: Spre deosebire de alte surse de energie, panourile fotovoltaice îți permit să generezi energie curată la Km0, în același timp protejând mediul înconjurător.
  • Disponibilitate : soarele este o sursă nelimitată de energie, și din acest motiv poate fi generată chiar și în cele mai îndepărtate zone ale planetei.
  •  Compatibilitate cu alte tipuri de energie: multe gospodării îşi alternă energia fotovoltaică cu alte surse de energie regenerabilă pentru a-şi asigura independența energetică.

Asigurarea si garantia panourilor Fotovoltaice

Pentru a-ți proteja panourile solare în cel mai bun mod posibil, este important să cunoști care sunt tipurile de asigurări existente și care este cea mai bună dintre acestea.

Sistemele fotovoltaice nu sunt singurele care au nevoie de o polită. Instalatiile parcurilor solare trebuie, de asemenea, asigurate.

Companiile care se dedica producției de energie solară se pot proteja afacerile de:

  • Furt și jefuirea facilităților
  • Incendiu, explozie sau fulger
  • Daune la sisteme și echipamente electrice
  • Pierderea randamentului
  • Defecțiunea componentelor

De asemenea, lucrăm cu cei mai importanti producători de panouri solare, precum Trina, LONGi Solar, JA SolarCanadian Solar, JinKO Solar și invertoare PV, care oferă o garanție excelentă pentru produsele lor.

Ce tipuri de panouri solare există?

Când vine vorba de tipurile de panouri fotovoltaice, este bine să se deosebească modulele utilizate pentru a genera electricitate de cele utilizate pentru a încălzi apa.

Prin urmare, principalele tipuri de module solare sunt:

Panourile solare fotovoltaice pot fi împărțite în funcție de mai multe criterii, precum:

  • Modul de utilizare
  • Materialul din care sunt fabricate
  • Puterea maximă
  • Dimensiunile

Tipuri de panouri solare în funcție de modul de utilizare
În funcție de modul de utilizare al panourilor fotovoltaice, acestea pot fi:

  • Pentru uz rezidențial
  • Pentru uz industrial

Utilizate în ferme solare unde se produce energie solară pe scară largă
Tipuri de panouri solare în funcție de materialul din care sunt fabricate
Modulele fotovoltaice pot fi, de asemenea, împărțite în funcție de materialul din care sunt fabricate și de modul lor de funcționare. În acest caz se deosebesc următoarele:

  • Panouri din siliciu monocristalin
  • Panouri din siliciu policristalin
  • Panouri din siliciu amorf

Panouri solare hibride

Este important de menționat, printre diferitele tipuri de panouri solare disponibile pe piață, și modulele solare hibride. Acest tip de panou fotovoltaic garantează atât producția de electricitate pentru a alimenta aparatele din casele noastre, cât și producția de apă și aer cald pentru a încălzi spațiile noastre.

Există multe economii care pot fi obținute datorită panourilor solare hibride, cum ar fi:

 

  1. Creșterea producției de electricitate: panourile hibride oferă un mare avantaj, adică pot fi răcite.De fapt, datorită ventilației panourilor de aer hibride și a schimbătorului de apă al panourilor de apă hibride, modulele solare pot fi răcite pentru a permite cea mai bună performanță în timpul anului;
  2. Economii la încălzire: panourile solare hibride folosesc căldura pentru a încălzi casa, având astfel un impact diferit asupra facturilor de încălzire;
  3. Economii la apă caldă: căldura produsă de panourile solare hibride poate fi utilizată pentru a produce apă caldă pentru uz domestic.

Structuri pentru suportarea panourilor fotovoltaice

În funcție de tipul acoperișului, există diferite structuri de susținere pentru panourile solare.

Să le vedem împreună mai jos.

Instalare la sol

În unele circumstanțe, puteți instala sistemul fotovoltaic direct pe sol și aceasta este poate condiția cea mai oneroasă. Acest tip de instalare necesită fixarea așa-numitelor socluri de fundație, pe care vor fi montate profilele de aluminiu pentru a oferi inclinația și direcția corectă pentru modulele solare.

Structuri de montare pe acoperișul cu panta

Tipul cel mai clasic de instalare pentru când acoperișul este înclinat sau în pantă. Panourile fotovoltaice vor fi montate pe profile paralele cu acoperișul. Pentru a ancora profilele de aluminiu la acoperiș, vor fi suficiente cheville cu structuri de fixare speciale.

Structuri pentru acoperiș plat

Dacă aveți o terasă, în acest caz alegerea cea mai bună cade pe adăposturile fotovoltaice sau gazoane acoperite de panouri fotovoltaice.Dacă, pe de altă parte, doriți să acoperiți o parte din acoperișul plat, alegerea cea mai bună este să optați pentru structuri triunghiulare, pentru a oferi o pantă utilă pentru a îmbunătăți producția fotovoltaică.

Concluzii

Dupa cum puteti vedea  exista mai multe tipuri de panouri solare, precum panouri fotovoltaice, termice si hibrizi, care acestea pot fi clasificate in functie de utilizare, material, putere maxima si dimensiuni. De asemenea, exista diferite structuri de sustinere pentru panourile solare, in functie de tipul acoperisului. Este important sa avem o cunoastere adecvata a tipurilor de panouri solare si a structurilor de sustinere pentru a proteja in mod adecvat panourile solare si a obtine un randament optim. In plus, exista asigurari pentru sistemele fotovoltaice, care ne pot proteja impotriva furtului, incendiilor, daunele la sisteme si echipamente si pierderea randamentului.