Panourile Fotovoltaice: Inclinare si Orientare

Schimbarea spre panouri fotovoltaice este fără îndoială o decizie inteligentă, având în vedere că este posibil să recuperați întregul investiție într-un interval de timp între 4 și 5 ani, în funcție de latitudine și condițiile specifice ale panourilor solare. Într-adevăr, grație acestui tip de instalare, putem profita de energie curată pentru a satisface consumul de energie al casei noastre.

Pentru a obține randamentul maxim dintr-un sistem fotovoltaic, este important să se ia în considerare orientarea și înclinarea panourilor fotovoltaice: două aspecte care influențează capacitatea de producție a sistemului.

Într-adevăr, cu orientarea și înclinarea potrivite, putem garanta funcționarea optimă a sistemului nostru fotovoltaic, putem face cel mai bine din el și putem crește rentabilitatea modulelor solare.

Orientarea ideală a panourilor fotovoltaice

Orientarea optimă a panourilor solare este către sud. Această poziție poate fi determinată luând în considerare ora zilei, deoarece sudul corespunde poziției soarelui la ora standard a amiezii.


Cu toate acestea, trebuie luate în considerare și alte două aspecte:

  • Orientarea și panta acoperișului casei
  • Orice elemente care ar putea cădea pe suprafața panourilor

Cea mai bună soluție pentru a maximiza performanța sistemului fotovoltaic și producția sa de energie în timpul anului este să instalați un sistem de "urmăritori solari" care permite întregului sistem să își schimbe orientarea și înclinarea în funcție de anotimp, așa cum se întâmplă în marile parcuri și grădini fotovoltaice.

Cu toate acestea, pentru sistemele solare domestice această soluție nu este viabilă din cauza dificultăților de a instala sisteme monitorizate pe acoperișurile casei noastre. În plus, în contextul panourilor fotovoltaice rezidențiale, acest sistem ar implica o cheltuială inutilă, deoarece costul ar fi mai mare decât câștigul. Prin urmare, este important să se orienteze panourile fotovoltaice cât mai mult spre sud posibil, astfel încât să se obțină un randament maxim din modul în orele centrale ale zilei, când radiația este cea mai mare.

Orientarea pe acoperis

Cunoașterea orientării acoperișului tău pentru a vedea dacă este posibil să instalezi un sistem fotovoltaic este foarte simplu. Accesând Google Maps și profitând de modul streetview, veți putea înțelege orientarea acoperișului tău, deoarece partea inferioară a imaginii reprezintă sudul.

Umbre și climă

Umbrele sunt un alt aspect de luat în considerare la instalarea unui sistem fotovoltaic, deoarece un sistem în umbră nu produce energie la puterea sa maximă. O posibilă soluție împotriva efectelor umbrei este oferită de instalarea optimizatoarelor, dispozitive care permit restului sistemului să funcționeze corect, chiar și dacă un panou fotovoltaic este în umbră.

De fapt, sarcina optimizatorilor este să transmită prin wireless datele de producție ale modulelor individuale, astfel încât să se maximizeze performanța fiecărui panou. Instalarea optimizatoarelor într-un sistem fotovoltaic înseamnă astfel asigurarea monitorizării continue și în timp real a producției panourilor solare, datorită unei unități de colectare a datelor care ajută la identificarea oricărei anomalii în modulul individual.

În cazul în care, pe de altă parte, doriți să monitorizați performanța întregului sistem, vă recomandăm să instalați un contor inteligent.

În ceea ce privește climatul, în zone cu zăpadă din abundentă, este recomandabil să se instaleze panouri solare pe acoperișuri cu panta accentuată, astfel încât zăpada să nu se acumuleze pe module.

Importanța orientării panourilor solare

Este important să instalăm sistemul fotovoltaic într-o orientare adecvată pentru a obține performanța optimă a acestuia. Instalarea panourilor solare într-o direcție incorectă poate duce la pierderea unei părți semnificative din energia potențială și la compromiterea celulelor fotovoltaice.

Înclinarea panourilor solare

 În România, înclinația ideală pentru panourile solare instalate pe sol variază în funcție de latitudine. Cu cât ne aflăm mai aproape de ecuator, cu atât unghiul de înclinare al panourilor va fi mai scăzut, deoarece razele solare vor cădea într-un mod perpendicular.

Pentru a determina inclinarea potrivită a panourilor solare, trebuie să luăm în considerare perioada anului în care vom avea un consum crescut de energie. Acest lucru nu va fi întotdeauna legat de sezonul cu cele mai puține radiații solare. De aceea, este important să analizăm facturile de energie electrică.

Panourile solare din locuințe sunt influențate în mare măsură de tipul acoperișului pe care sunt instalate.

Concluzie

Înclinarea și orientarea panourilor solare sunt două aspecte de importanță fundamentală de luat în considerare la instalarea unui sistem fotovoltaic. Acestea, de fapt, vor influența performanța sistemului solar.