Sistemul monofazat sau trifazat: caracteristici și diferențe

În ziua de astăzi, tot mai mulți oameni iau în considerare trecerea la energia solară. De fapt, instalarea modulelor fotovoltaice pe acoperișul casei dvs. vă permite să produceți energie curată, prietenoasă cu mediul și, mai presus de toate, să urmăriți autoconsumul de energie.

În plus, integrarea unei baterii fotovoltaice vă oferă posibilitatea de a deveni din ce în ce mai independenți de rețeaua electrică, deoarece puteți consuma surplusul de energie produs de sistemul dvs., și acumulat datorită bateriilor, atunci când aveți nevoie de mai mult.

Atunci când vine vorba de instalarea unui sistem fotovoltaic, este foarte probabil să întâlniți definițiile sistemului monofazat și a sistemului trifazat. Dar ce înseamnă mai exact și, mai ales, care sunt diferențele dintre cele două sisteme? Împreună vom descoperi în acest articol diferențele dintre un sistem monofazat și un sistem trifazat.

Diferentele dintre in sistem trifazat si unu monofazat 

Atât sistemele monofazate, cât și cele trifazate se referă la circuitele electrice în care circulă curent alternativ, diferența dintre cele două se bazează în principal pe numărul de faze. În timp ce circuitul monofazat se bazează pe o singură fază, cel trifazat se bazează pe cabluri trifazate cu prezența cablului neutru; trecerea curentului între cele două tipuri are loc în stațiile electrice.

În general, curentul electric monofazat este utilizat pentru uz casnic, spre deosebire de cel trifazat care este utilizat în sistemele electrice mari și în contexte logistice și de transport.

Principala diferență dintre aceste două sisteme se găsește în tensiune: în timp ce în sistemul monofazat tensiunea între fază și neutru este de 230 V, în sistemul trifazat există o tensiune de 400 V între cele două faze și 230 V între fază și neutru.

În sistemele fotovoltaice rezidențiale, puterea instalată determină necesitatea unui sistem monofazat sau trifazat, împreună cu toate componentele derivate - cum ar fi invertorul și contorul - setate corespunzător. Conexiunea are loc în joasă tensiune (BT) monofazat pentru toate puterile nominale ale centralei mai mici decât 6 kWp, joasă tensiune trifazată până la o putere de 50 kWp, în timp ce pentru puterile de peste 75 kWp sistemele sunt de obicei conectate la medie tensiune (MT) datorită aportului unui transformator.

Sistemul Monofazat

Un sistem monofazat utilizează o singură fază de curent alternativ. Acest sistem este cel mai simplu și cel mai utilizat în casele obișnuite, în întreprinderile mici și în situațiile în care cererea de energie electrică este relativ scăzută. Este format dintr-un singur circuit electric și este utilizat pentru a furniza energie utilizatorilor (aparate electrocasnice sau sisteme de joasă tensiune). Din moment ce curentul monofazat are o tensiune mai mică, este recomandat și preferat pentru sistemele electrice rezidențiale, unde nu există o cerere mare de tensiune din partea utilizatorilor casnici. Este important să menționăm că sistemele monofazate sunt limitate în ceea ce privește puterea maximă pe care o pot furniza. În general, sistemele monofazate pot furniza o putere maximă de aproximativ 10-15 kW, făcându-le bine potrivite pentru aplicații de mare putere, cum ar fi fabricile și întreprinderile mari.

Sistemul Trifazat

Sistemul trifazat este format din trei circuite electrice prin care circulă un curent alternativ împărțit în trei faze. Aceste faze au aceeași tensiune și frecvență, dar sunt defazate cu 120°. Utilizarea principală a curentului trifazat este în industrie, deoarece oferă o economie semnificativă de energie pentru aceeași putere. De asemenea, sistemul trifazat este preferat în această context deoarece este mai ușor de implementat, fiabil și puternic. Acesta permite alimentarea unui tip comun de motor, adică motorul asincron trifazat, care este frecvent întâlnit în instalațiile industriale.

Este important să ținem cont că sistemele trifazate oferă o eficiență energetică și o stabilitate a tensiunii mai mari decât sistemele monofazate și pot alimenta echipamente care necesită tensiune constantă și putere mare. Cu toate acestea, spre deosebire de sistemele monofazate, sistemele trifazate necesită o infrastructură mai complexă, deoarece sunt alcătuite din trei conductori de putere în loc de doar unul. În plus, sistemele trifazate sunt mai scumpe decât cele monofazate, dar beneficiile pe termen lung în ceea ce privește eficiența energetică și fiabilitatea justifică costurile mai mari.

Concluzie

În concluzie, trecerea la energia solară este o opțiune din ce în ce mai populară, deoarece instalarea modulelor fotovoltaice pe acoperișul casei poate produce energie curată și prietenoasă cu mediul. Integrarea unei baterii fotovoltaice vă poate oferi o mai mare independență față de rețeaua electrică și poate permite autoconsumul de energie. În ceea ce privește diferențele dintre un sistem monofazat și un sistem trifazat, acestea se bazează în principal pe numărul de faze și tensiunea. Deși sistemele trifazate sunt mai complexe și mai scumpe, acestea oferă o eficiență energetică și o stabilitate a tensiunii mai mari decât sistemele monofazate, fiind preferate în contextul industrial și pentru echipamente care necesită tensiune constantă și putere mare.