Durata de viață a panoului solar: tot ce trebuie să știți

Un ghid Giaul despre durata de viață a panourilor fotovoltaice de pe acoperișul tău

Care este perioada de viata a unui panou fotovoltaic? Aceasta este o întrebare la care tot mai mulți oameni se gândesc atunci când aleg dacă să instaleze sau nu un sistem fotovoltaic pe acoperișul lor.

De fapt, decizia de a trece la energia solara este adoptată de tot mai mulți oameni, deoarece este una dintre primele soluții pentru a contracara creșterea prețurilor la facturi și criza energetică și economică care se abate asupra țării noastre.

Cu toate acestea, dacă efectuați această căutare pe internet, este posibil ca de cele mai multe ori să primiți răspunsul: "intre 20 si 30 de ani".Adevărul este că acest lucru nu este adevărat. Cel puțin nu în întregime, deoarece există mai mulți factori care afectează viața unui panou solar.

Viata unui panou fotovoltaic

Răspunzând la întrebarea la care am făcut referire la începutul acestui articol, trebuie să facem un pas înapoi.

Industria fotovoltaică este relativ nouă. Primul panou solar a fost produs abia în 1954 de către Bell Laboratories și avea destinația de a cuceri spațiul. Democratizarea energiei solare a început încet după prima criză a petrolului din 1971, cu dezvoltarea unui proces de design pentru celule solare accesibile din punct de vedere al costurilor.

De atunci, tehnologia, calitatea și fiabilitatea modulelor fotovoltaice au continuat să se îmbunătățească și jucătorii din piață au putut să înceapă să își garanteze produsele. De fapt, la începutul anilor 1990, producătorii de panouri solare ofereau garanții de până la zece ani.

Astăzi, aceste garanții au de obicei o durată de 25 de ani!

Da, durata de viață a panourilor solare este în cele din urmă mult mai lungă decât se așteptau. Experții în energie solară estimează că un panou solar fotovoltaic instalat și întreținut corespunzător va produce electricitate timp de aproximativ 40 de ani. Dacă istoria se repetă, probabil că vom descoperi în zece ani că durabilitatea panourilor solare este chiar mai mare.

Garanția legală și durata efectivă: nu sunt același lucru

Este important să deosebim între garanția lineară de producție a panourilor solare și durata lor reală de viață.

A spune că durata de viață a unui panou fotovoltaic este de 25 de ani este la fel de incorect ca și a declara că viața mașinii tale de spălat este de 2 ani (durata garanției legale de conformitate). După această dată, modulele tale solare, precum mașina ta de spălat, nu vor înceta să funcționeze.

În cazul panourilor solare, performanța va fi pur și simplu mai mică. Astăzi, producătorii garantează că panourile lor vor avea încă cel puțin 80% din puterea inițială după 25 de ani.

În final, pentru a fi precisi, trebuie să menționăm că randamentele panourilor solare scad în special în primii ani de funcționare. După acestea, producția continuă să scadă, dar mai puțin semnificativ.

Duranta de viata a unui invertor

Sistemul fotovoltaic nu consta doar din panouri solare, pentru a putea produce electricitate utilizabila din retea sau pentru utilizator, este necesar sa conectati panourile fotovoltaice la unul sau mai multe invertoare.

Un sistem solar poate avea unul sau mai multe invertoare fotovoltaice. In primul caz, vorbim de invertoare centrale sau invertoare de sir, iar in cel de-al doilea caz, de micro-invertoare.

Vedem acum diferentele in durata de viata a acestor tipuri de invertoare.

Invertoare de sir (centrale): o viata de 10 ani

Un inverter de sir este un dispozitiv care converteste curentul direct in curent alternativ, astfel incat sa poata fi folosit pentru a alimenta utilizarile domestice.

Este de obicei instalat cat mai aproape de panourile solare, intr-o zona racoroasa si protejata, cum ar fi garajul. Chiar si in aceste conditii optime, o durata de viata a unui astfel de inverter este intre 8 si 12 ani, cu o garantie medie de 5 ani.

La finalul acestui perioada este posibil sa nu mai functioneze corect si va fi necesar sa fie inlocuit. Cu toate acestea, unele branduri ofera garantii extinse de 10, 15 sau 20 de ani. Aceste garantii asigura inlocuirea inverterului in cazul unei defectiuni, iar pretul lor depinde de puterea instalata si durata.

Pentru o extindere a garantiei de 10 ani pentru un sistem de 3 kWp, puteti cheltui intre 200 de euro si 1.200 de euro. Avand in vedere acest lucru, aceasta are avantajul de a va permite sa refuzati instalatorii care v-ar oferi o garantie de 20 de ani la un pret excesiv de mare!

Microinvertoarele: 20 de ani de viata

Sistemele fotovoltaice nu se compun doar din panouri solare, ci și de invertoare. Invertoarele mici, numite microinvertoare, sunt amplasate direct în spatele panourilor solare și funcționează la fel ca un inverter convențional.

Aceste microinvertoare au o garanție extinsă de 20 de ani și o durată de viață minimă de 20 de ani. Chiar și studii despre fiabilitatea microinvertoarelor Enphase afirmă că "după un model de calcul conservativ", viața acestor invertoare ar putea fi de peste 50 de ani!

Concluzi

Astăzi, specialiștii estimează că viața unui sistem fotovoltaic bine instalat și întreținut (panouri și invertoare) poate ajunge până la 40 de ani. Acest lucru înseamnă că veți putea produce energie curată în mod confortabil timp de 40 de ani! Rentabilitatea investiției este, prin urmare, inegalabilă.

Desigur, este dificil de prevăzut ce se va întâmpla în ceea ce privește progresul tehnologic în 40 de ani, dar cert este că veți continua să produceți propriul dumneavoastră curent electric pentru a alimenta utilitățile domestice cu un sistem fotovoltaic eficient și performant!